scrumster

Nemzetközi Scrum Master Nap

2021. március 23. - nagyeszteranna

Ne keresd a google-ben, ez annyira új, hogy még az ENSZ se jegyezte be. Az ötlet egy kora tavaszi, napsütéses napon született Szentendrén a Szamos cukrászda teraszán, három éve. Nem kamu. Azóta sajnos nem jött össze egy kiadós ramazúri az alkalomra. Nemúgy, idén!

Az előző posztomban bemutattam a Scrommandót, kicsiny agilis alakulatunkat. TLDR; a Scrommando scrum masterek lelkes közössége, akik eltökélten osztják meg a tudásukat egymással, feszegetnek szakmai kérdéseket, és inspirálódnak ezáltal, illetve példát mutatnak a hazai agilis közösségnek, mint szilárd community of practice.
Már régóta érett egy találkozó a mintánkra szerveződött Scrumurájokkal, és itt volt a remek alkalom, hogy végre méltó módon ünnepeljük meg a Nemzetközi Scrum Master Napot!

Bemutatkoztunk egymásnak, majd belecsaptunk a lecsóba, és a két közösség megosztotta egymással a legmélyebb gödröt, amiből együtt másztak ki. Meglepő módon mindkét sztori ugyanazt a narratívát festette le. A kezdeti lelkesedés után jött egy mélypont, ahol érdeklődés hiányában elmaradoztak alkalmak, nem jöttek igazán érdekes témák, és amikor már a tagok földelték volna kis csoportjukat, tartottak egy retrót, ami után újult erővel álltak fel, és még új tagokkal is bővültek. Véletlen lenne? Nem hinném.

screenshot_2021-03-02_at_18_33_37.png

A vidámló sok scrummaster

Végül arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mitől működik jól egy community of practice. Íme, erre jutottunk:

  • Pozitív megtérülés: rendszeresen értéket ad, és kevesebb a befektetett energia, mint a ráfordítás.
  • Felelősségvállalás: sajátunknak érezzük, és azt akarjuk, hogy működjön jól.
  • Van egy lelke, valaki, aki elindítja az egészet és dobogtatja a közösség szívét.
  • Szakmai és közösségi elköteleződés: érdekel a szakmánk, szeretnénk benne jobbak lenni, és eközben a közösség tagjaival is alakul személyes kapcsolatunk.
  • Reflexiós képesség: tudjuk, hogy mi az, amit szeretnénk, hogyan vezet el oda az út, monitorozzuk, hogy jó-e ez még nekünk, és hogy a helyes úton vagyunk-e. Mind egyéni, mind csoport szinten.
  • Struktúra: legyen valamiféle kerete, legyenek szabályok, normák, amin belül működünk.
  • Diverzitás: mindenki mást hoz be a közösségbe, mást tud hozzáadni.
  • Kreativitás: adott helyzetben mindig van valaki, aki egy kreatív ötlettel tovább tudja lendíteni a gondolkodást.
  • Kitartás: ne adjuk fel az első nehézség után.
  • Adok és kapok segítséget: nem csak az alkalmon, de azon kívül is megkeressük egymást.

Remek volt ennyi örömködő scrum masterrel eltölteni ezt a másfél órát, és reméljük, nem fogunk egy évet várni, hogy újra találkozzunk! Mindenesetre, piros tag-gel vedd fel a naptáradba: március 2.

Ha felvennéd velünk a kapcsolatot, dobj egy e-mailt a scrommando@gmail.com-ra! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://scrumster.blog.hu/api/trackback/id/tr216454570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása