scrumster

Hogyan működik a Virgo Scrum Master Community?

Az egyetlen, a megismételhetetlen

2018. július 07. - nagyeszteranna

Már lassan egy év telt el, amióta megalakult a Scrum Master Community a Virgoban. Azóta elértünk már egy csomó mindent!

Lett egy víziónk

"A Virgo Scrum Master közössége felkészült szakembereknek egy olyan erős, önszerveződő és összetartó csoportja, ami tanuló szervezetet fejleszt, tanácsot ad a menedzsmentnek, Product Ownereknek és az ügyfeleknek, továbbá gondoskodik a Scrum Master utánpótlásról és a minőségbiztosításról. Mindezt a Virgo munkatársaiért teszi, akik számára fontos, hogy élvezzék munkájukat, illetve hogy egyéni és csapat szinten is folyamatosan fejlődhessenek.

A felülről irányított Scrum Master közösségekkel és esetleges szervezetfejlesztési kezdeményezésekkel szemben, ez a közösség az alulról szerveződésben hisz, ezért folyamatosan dolgozik a felelősségérzet erősítésén, és a kezdeményezőkészség növelésén. Ehhez a szemléleti és módszertani keretet az agilis vívmányok és értékek adják, ami által a szervezet holisztikus fejlesztése válik lehetővé."

Ebben az a szép, hogy nem olyan rég vizsgáltuk felül, és még validnak tituláltuk, illetve amikor összefésültük a Virgo cégcsoport víziójával, akkor sok közös pontot találtunk. :)

A kerék folyamatos feltalálásával határtalanná tesszük az evolúciót

A 12. sprintünket tapossuk jelenleg. Tudniillik, nem minden scrum szabályt húztunk magunkra egyből, eleinte nagyon kevéssel indultunk, aztán (reaktív módon) ahogy jöttek a problémák, amikre az egyes scrum szabályok megoldást adnak, elkezdtük bevezetni őket.

Például sokáig nem standupoltunk, így a kommunikáció és az információáramlás nehézkes volt, az akadályok nem igazán jöttek a felszínre, ami segített abban, hogy sikertelen sprinteket zárjunk. Most heti egy standupot tartunk, amikor szinkronizálunk egymással.

Aztán problémát okozott, hogy az információáramlás, az események moderációja nem valósult meg, a szabályainkat nem mindig tartottuk be, az action pointjainkat nem mindig valósítottuk meg, akadály esetén nem volt dedikált segítő. Így feltaláltuk újra a Scrum Mastert! Bárki lehet közülünk SM, a sprint elején határozzuk meg, hogy ki legyen a következő kiválasztott. Hidd el, mióta van SM of SMs, azóta sokkal szebb a világ. Előtte sokkal nagyobb eséllyel fulladtak fejetlenségbe a sprintek, és szervezetlenségbe az események.

Rájöttünk, hogy jó megtervezni, átgondolni a megvalósítást előre, ezért minden feladathoz készítünk implementációs tervet, mielőtt hozzálátnánk az elvégzésbe.

Ahhoz is kellett idő, hogy felismerjük, nem elég, ha csak a feladatainkon dolgozunk, minőségi időt kell szentelnünk arra, hogy hogyan tudunk gyorsabban és eredményesebben haladni. Ezért elvetettük a 20 perces retrókat, és megpróbálunk több időt szakítani a munkavégzésünk fejlesztésére.

Idővel lett dedikált Product Ownerünk, aki felelős a product backlog menedzsmentért. Karban tartja a backlogot, priorizál (business value scoringot használunk), írja a story-kat, azaz törekszik arra, hogy a csapat a lehető legtöbb értéket szállítsa sprintről sprintre. Így próbáljuk csökkenteni az esélyét annak, hogy azokat a feladatokat vegyük előre, amelyiknek a szerzője hangosabban kiabál.

Fontos szabályunk még, hogy a feladatokon mindig párban dolgozunk. Így elősegítjük a kreatív gondolkodást, a jobb megoldások születését, az együttműködést, csökkentjük annak az esélyét, hogy nem készül el egy feladat, és párban amúgyis mindig szebb az élet.

Nem olyan régen felállítottuk az első OKR-einket. Az OKR (objective and key results) egy olyan keretrendszer, amit a google is használ célok állításához, kvalitatív célokhoz rendelünk kvantitatív eredményeket. Még kísérletezünk vele, de nagyon jó cuccnak tűnik! 

Nos, mit is csinálunk?

Néhány példa:

  • Csináltunk egy felmérést a virgósok scrum tudásával kapcsolatban.
  • Tartottunk workshopot a scrum értékekből.
  • Tartottunk előadást többek között a scrum pillérekből és a sprint szabályairól.
  • Csináltunk a scrum eseményekhez útmutatót.
  • Magyar nyelvű útmutatót készítettünk a pair programminghoz, hogy ne legyen annyira ijesztő.
  • Fejlesztettük az OAM-ot.
  • Kutattunk az OKR és a LeSS után.
  • Erősítettük a kapcsolatunkat a menedzsmenttel (a barátainknak hívjuk őket, és áthívjuk a kerekasztalunkra őket).

Ezenkívül támogatjuk egymást, segítünk egymásnak és folyamatosan ünnepeljük egymás sikereit (vagy épp hallgatjuk egymás panaszait:).

Nagyon büszke vagyok az SMC-re, bámulatos erővel rendelkezik, és nagyon örülök, hogy a tagja lehetek. Gondolj csak bele, amikor 9 talpraesett, nyitott, proaktív ember összeeresztődik, milyen csodálatos dolgok tudnak születni. :)

Képtalálat a következőre: „haka”

Pillanatkép az egyik kerekasztalunkról.* 

*Sutherlandék a HAKA táncból szedték a Scrum Mastert, aki jelképe a hihetetlen motiválásnak és energizálásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://scrumster.blog.hu/api/trackback/id/tr8214098909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása