scrumster

Amikor akasztják a hóhérokat

2017. november 05. - nagyeszteranna

A Virgóban a Scrum Masterek heti rendszerességgel tartanak könyvklubbot, ahol fejezetenként együtt feldolgozunk egy könyvet. Most éppen a The Great Scrum Mastert olvassuk Zuzana Sochova-tól, ami egy jó áttekintést ad a Scrum Masterségről.

A könyvből jött az ihlet, hogy építsünk Scrum Master Community-t. És ha már Community, akkor legyen egy víziónk is. Mindennek a teteje az volt, amikor kitaláltuk, hogy a Community dolgozzon sprintekben. Majd becslünk meg planningelünk, és retrózunk meg célokat tűzünk ki, feladatokat gyűjtünk és priorizálunk, sőt még táblánk is lesz. Igen, tudom, zseniális. Már nagyon sokszor előfordult, hogy valamelyik SM kerekasztalon elkezdtünk valami nagyon jót (pl. kérdőívet kidolgozni, hogy felmérjük a fejlesztők tudásszintjét agilitásból, és ennek megfelelően képezzük őket), de aztán bénaságból elhalt a dolog. Mindig annyi csodálatos ötletünk van, és annyi mindent kéne csinálni, viszont csak a töredékét valósítjuk meg.

A vízió elkészítése volt az első feladat. Az SM nap (mennyire menő már!) agendájában szerepelt valahogy (najó, pontosan) így: 
18.00-18:30 érkezés a szállásra, szobák elfoglalása
18:30-19:30 Vízió (@Miki)
19:30-21:00 Vacsora (Öreg morgó étterem)
Fél hét után kicsivel körbe is ültük a ház melletti faasztalt, és vártuk, hogy Guthy HeadOfScrumMaster Miklós, ki első ezen a néven, kinyilatkoztassa a víziót. Szerencsére hamar ráébresztett minket, hogy ebben nekünk több feladatunk lesz, mint hallgatni és sört inni. Akkor este nem született vízió. De rengeteget beszélgettünk róla, meg a jövőről, és a terveinkről. Hazafelé a vonaton az volt a feladat, hogy postit-ekre írogassuk fel, hogy mik azok a dolgok, amiket egy év múlva SM-ként csinálni - vagy nem csinálni - szeretnénk.

img_20170928_174727.jpgSzáguldó vízió

Az SM napon kitaláltuk, hogy legyen havi egy SMClubunk is, amikor három órára összeülünk, és amolyan Scrum Master Community-s dolgokról beszélünk. Az első ilyen (és eddig az egyetlen) alkalom témája a vízió volt. Már nagyon türelmetlenek és izgatottak voltunk. Sprintet addig nem indíthatunk, amíg nincs egy jó vízió, ahogy a fejlesztést sem kezdjük el termékvízió nélkül (UGYE??!!). Az alkalom végére már kezdett egy látomásnak is túl homályos jövőkép megszületni.

Így nem túlzás, ha azt mondom, hogy borzasztó megkönnyebbülés és büszkeség töltött el minket, amikor a héten a kerekasztalunkon végre összeállt, elnyerte végleges formáját és tartalmát:

"A Virgo Scrum Master közössége felkészült szakembereknek egy olyan erős, önszerveződő és összetartó csoportja, ami tanuló szervezetet fejleszt, tanácsot ad a menedzsmentnek, Product Ownereknek és az ügyfeleknek, továbbá gondoskodik a Scrum Master utánpótlásról és a minőségbiztosításról. Mindezt a Virgo munkatársaiért teszi, akik számára fontos, hogy élvezzék munkájukat, illetve hogy egyéni és csapat szinten is folyamatosan fejlődhessenek.

A felülről irányított Scrum Master közösségekkel és esetleges szervezetfejlesztési kezdeményezésekkel szemben, ez a közösség az alulról szerveződésben hisz, ezért folyamatosan dolgozik a felelősségérzet erősítésén, és a kezdeményezőkészség növelésén. Ehhez a szemléleti és módszertani keretet az agilis vívmányok és értékek adják, ami által a szervezet holisztikus fejlesztése válik lehetővé."

Másfél hét múlva pedig indítjuk az első sprintünket. Pedig nem is vagyunk apácák!

Ha tetszett, iratkozz fel a blogomra, vagy kapcsolódjunk linkedinen.

A bejegyzés trackback címe:

https://scrumster.blog.hu/api/trackback/id/tr4913186378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása