scrumster

Scrommando, az agilis alakulat

2020. október 15. - nagyeszteranna

A koronavírus járvány az egész világot feje tetejére állította, és ezalól a scrum masterek sem maradtak ki. Csapataik egyik napról a másikra vonultak el homeoffice-ba, és mindent, amit addig kézzel-lábbal műveltek, már a notebook-jaik előtt kellett. Ez eleinte igencsak fejtörést okozott.

img-1061.jpg

Viszont a scrum masterek egyik jellemzője, hogy nem riadnak meg az új helyzettől, és amilyen gyorsan csak tudnak, alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. (Legalábbis ezt tanítjuk.) Így néhányan felkeresték a remote csapatok működésében jártas scrum master ismerősüket, Lucát, akinek az az ötlete támadt, hogy nem egyenként fog segíteni a tanácsért epekedőknek, hanem megszervez egy online megbeszélést, ahol közösen osztják majd meg a tapasztalataikat. Az alkalom annyira jól sikerült, hogy megbeszélték, a következő héten, szerda hajnalban (7:40) is találkoznak. És még 17-szer. Hajnalban.

Íme, néhány alkalom témája:

  • Scrum csapatok működése nem agilisan gondolkodó szervezetben
  • Hogyan menjünk el a falig, úgy, hogy mindenki boldog legyen?
  • Hogyan segíthetem a Product Owner-emet?
  • Miért nem akar sokkal többet tudni arról a dev team, hogy hogyan lehetne ügyesebb, gyorsabb, eredményesebb?
  • Hova megy a cégemben az agilis tranzíció? Megy valahova?
  • Lean nyereségek, avagy hogyan fordítsuk át a veszteségeket nyereségekké

Lett nevünk, facebook csoportunk, három alkalommal vendégeket is fogadtunk, a mintánkra pedig alakult egy scrum master közösség, a Scrumurájok, és egy PO közösség, a Termékfelelősi Közösség. Egy ragyogó, napsütéses, őszi szombat délután összeverődtünk a Margit-szigeten is. A cél - azontúl, hogy végre élőben is nézhessük egymást -, az volt, hogy megvizsgáljuk a működésünket, és kitaláljuk, merre tovább.

20201003-132045.JPEG

A szemfülesek egyből észrevették a jobb felső sarokban gyülekező Waterfall Community-t

Az egyik fontos célunk a következő hat hónapra, hogy stabilabban működjünk és elérjük, hogy ne csak az alapítónk legyen az egyszemélyes motorja a közösségnek, hanem megosszuk a szervezés feladatait. Minden héten kinevezünk egy hostot, aki kiküldi a beharangozót a következő alkalomról, dönthet, ha döntésképtelen a Scrommando (mostanában volt néhány bénázás, amikor egyszerűnek tűnő dolgok is sok vergődést okoztak). Az alkalmak (BEVETÉS) végén továbbra is jelentkezik két témagazda, akik a következő hétre felkészülnek. Kitalálják a forgatókönyvet, és a közös doksiba memózzák az alkalmat (BEVETÉST).

Legyél te is scrommandós!

Mivel az utóbbi időben szakmaváltás és munkahelyi leterheltség okán két értékes taggal is csökkent kicsiny kis közösségünk, ezért ezennel felvételt is hirdetünk! Ha érzed magadban a kraftot (csak az egyik héten kell hajnalban kelni szerdán, a másik héten délután, 5-6-ig találkozunk a virtuális térben), szeretnél lelkes szakemberekkel új praktikákat kipróbálni, inspirációt gyűjteni, kemény problémákat megosztani, és vetted a fáradtságot, hogy elolvasd ezt a posztot, akkor küldj egy e-mailt a scrommando@gmail.com-ra. Mutatkozz be, és vess fel egy témát, amit feldolgoznál velünk közösen. Ha minden jól megy, meghívunk egy alkalomra, ahol megismerhetjük egymást!

 

Ha tetszett a poszt, iratkozz fel a blogomra, vagy kapcsolódjunk linkedinen!

A bejegyzés trackback címe:

https://scrumster.blog.hu/api/trackback/id/tr9416227190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása