scrumster

Hipotálom a validézist

2017. október 04. - nagyeszteranna

Mint minden cég, a miénk is kiemelt figyelmet fordít az innovációra, a kutatásra és a fejlesztésre. Szeretünk új dolgokat kipróbálni, tapasztalatot gyűjteni, de legjobban hipotéziseket validálni. Így nem csoda, hogy kisgyerekkori álmom egy hipotézis validálása, ezért ma egy jelentős kísérletbe fogtam, hogy megtaláljam a legtartósabb postit tépési technikát. Úgy érzem, erős táptalajt adok annak a sztereotípiának, miszerint a Scrum Mesterek megszállottjai a postiteknek, ám bele se merek gondolni, hogy milyen messzemenő következtetéseket lehet majd levonni.

Három olyan postit tépési módszer létezik, amit az ember ősidők óta használ:

  1. Laikus annak a technikának a neve, amit a legtöbb ember ismer, egyszerűen megfogod a postit ragasztócsíkkal szemközti oldalát, és egy gyors mozdulattal letéped. Ettől a legtöbb virgósnak, de minden Scrum Masternek feláll a szőr a hátán, mivel a postit ragasztócsíkos oldala felkunkorodik, ezzel a tartóssága pedig erősen csökken.
  2. Miki-módszer, amit Mikitől (head of SM) ismerünk, ennek lényege, hogy nem alulról, hanem az egyik ragasztócsíkkal szomszédos oldaláról kezdve szeded le a papírt. Valamivel tartósabb, mint a laikus módszer, mivel oldalról kunkorodik, ahol a ragasztócsík van.
  3. Hívjuk mondjuk Eszti-módszernek azt a technikát, amikor nem alulról, nem is oldalról, hanem hátulról választod le, már-már emeled fel a legfelső postitet, így elkerülve mindenféle kunkorodást. Az a hipotézisem, hogy ez a leghatásosabb (de nem feltétlenül a leghatékonyabb) postit tépési technika.

Itt látható maga a kísérlet:

img_20171004_182458.jpg

Már a megkezdést követő pár órában nem várt fordulat történt. Egy kolléga - nevezzük HR-nek - leszakított egy postitet. Azt hitte, hogy a munkatársak önfegyelmét, és egymás munkája iránti tiszteletét vizsgáljuk úgy, hogy megnézzük, mennyi ideig maradnak meg a postitek a NE SZEDD LE felirat alatt. Habár nem ezt vizsgáltuk, de a következtetéseket szerintem mindannyian levontuk. Ezután rajzoltam (az inspekció és az adaptáció jegyében) a felső postitre egy szivecskét és egy Köszi-t (jobb felső sarok), abban a reményben, hogy ily módon zavartalanul befejeződik a kísérlet, és a kemény munkánknak eredménye születik.

Nagyon izgatottan várom az eredményt!! Ha ez bejön, talán egy startupot is csinálok rá. 

Ha tetszett, iratkozz fel a blogomra, vagy kapcsolódjunk linkedinen.

A bejegyzés trackback címe:

https://scrumster.blog.hu/api/trackback/id/tr2912928709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása